Onderhoud - houd je computer snel en stabiel

Deze terugkerende taken zorgen ervoor dat a. het kwijtraken van bestanden geminimaliseerd wordt, b. je veilig kan internetten en c. je computer optimaal funktioneert. Het kost maandelijks maar weinig tijd en je zult merken dat je computer snel en stabiel blijft.

  • Scandisk de harde schijf elke maand om de bestandsindeling te controleren.
  • Defragmenteer de harde schijf elke maand om een vertragende indeling van de harde schijf te voorkomen.
  • Installeer een AntiVirus programma (McAfee, Symantec) en controleer elke week of er een update (McAfee, Symantec) beschikbaar is voor dit AntiVirus programma. Uiteraard installeren als dit het geval is!
  • Installeer een software firewall (PGP , Symantec) om te voorkomen dat anderen via het internet toegang hebben tot je computer. Aan te raden voor snelle en 24-uurs internet verbindingen. Een hardware oplossing kan je vinden bij Draytek.
  • Uninstall/verwijder programma's via het Configuratiescherm/Software indien mogelijk.

 

Drivers - besturingssoftware

Bij problemen is het zaak vanuit de basis te werken: zorg er eerst voor dat Windows up-to-date is. Gratis updates kunnen we vinden bij Microsoft zelf. Directx is speciale software van Microsoft zodat Windows je computer beter aan kan sturen. Installatie van de laatste versie hiervan levert meestal een flinke snelheidswinst op.

Als laatste zijn de besturingsprogramma's van de losse onderdelen zelf aan de beurt. Let goed op of je de juiste drivers installeert! Controleer de modelnummers van de computeronderdelen en kies de drivers voor jouw(!) windows versie.

 

Beta Drivers - besturingssoftware in ontwikkeling
Nb. Teksten lezen is hier een must!

Voor de echte hobbiest óf pechvogel: draait je computer nog steeds niet snel genoeg of simpelweg niet goed,
probeer(!) dan de laatste software updates. Deze zijn nog in ontwikkeling, dus er kunnen ook juist fouten ontstaan door installeren van deze updates/drivers. Lees daarom altijd aandachtig de 'Release Notes' en omschrijvende documentatie!

 

BIOS instellen/updaten - alleen voor gevorderden
Nb. Weet waar je aan begint!

Je bios instellingen wijzigen en/of updaten kan de laatst mogelijke oplossing zijn, om je systeem aan de praat te krijgen. Doe je dit echter fout, dan loop je het risico dat je systeem helemaal niet (nooit!) meer opstart. Zorg er dus voor dat je zeker weet wat je doet, voordat je hiermee gaat knutselen.

Stap 1 om te weten, is welk moederbord je hebt: van welke fabrikant en welk model type. Als je je computer opstart, zie je in het zwarte scherm als eerste je BIOS gegevens. Let wel op: gegevens van je videokaart kunnen ook worden getoond!

Op zoek naar de handleiding van je moederbord? Neem dan op de volgende plek eens een kijkje: